Ruzie maoke en splitse is hier van alle taie

Bijzondere afscheidswoorden voor gemeenteraad

„Het hoogtepunt van de avond hebben we al gehad”, verzuchtte Charlie Aptroot, de kersverse burgemeester van de Hoeksche Waard, dinsdagavond 29 maart aan het begin van zijn terugblik op de afgelopen raadsperiode.

Zojuist had Chris de Boer uit Klaaswaal al op een bijzondere manier zijn licht laten schijnen over het reilen en zeilen van de gemeenteraad. Geheel onverwacht en in onvervalst Hoeksche Waards stelde hij een aantal opvallende zaken aan de kaak.

Zo passeerden het afkalvende openbaar vervoer op het eiland en de talrijke raadsleden die onderweg van politieke kleur waren verschoten de revue. Ook de burgemeesterscarrousel was hem niet ontgaan. „Een jaer is in deuze contraie wel erg lang en een bestuurder die hier burregemêêster wil worre mot toch wel hêêl veul ambiessie hebbe.” En richting burgemeester Aptroot: „Van die vaifde wete me dat die temîñste een jaer mot blaive.”

Het is slechts een greep uit de vele voorbeelden die Chris aanhaalde. Voor de nieuwe raadsleden had hij een opwekkende boodschap. „Wie niks had kraigt voortaon de helft en wie wel wat heb ok. Met een mederne oitdrukking noeme jullie dat een “win-win situatie”, glôô’k.”

Chris den Boer van de dialectgroep Hoeksche Waard spreekt de gemeenteraad toe.
Chris den Boer van de dialectgroep Hoeksche Waard spreekt de gemeenteraad toe.

Plaats een reactie