In de maand van de geschiedenis viert de lokale omroep het 50-jarig bestaan. Een goed moment om even stil te staan bij het roemruchte radioverleden van de Hoeksche Waard.
Het begon in 1980 met de Regionale Omroep Hoeksche Waard (R.O.H.). Een radiopiraat die weinig tijd kreeg on zijn regionale ambitie waar te maken. Binnen een jaar werd de zender door de Radiocontroledienst uit de lucht gehaald. Zo kwam er snel een einde aan de uitzendingen uit een schuur in Westmaas, maar de zender vond zichzelf opnieuw uit.
Muziek aan huis
In 1981 ging de omroep over tot het produceren van een gepresenteerd muziekprogramma op compact cassette. Door lid te worden van de omroep kregen de abonnees elke week een cassettebandje thuis afgeleverd. De R.O.H. had eind jaren 80 zo’n 135 leden, verspreid over heel de Hoeksche Waard.
Lid worden kostte in het begin 1 gulden, later werd dit fl. 1,25. Als de cassettes 10 maal waren opgenomen, werden ze vol gezet met non stop muziek en verkocht voor de aanschafprijs van fl. 3,50. Zo kwam er elke 2 maanden, inclusief de reclamespotjes, ongeveer 1.250 gulden binnen.
In 1986 waren Bas en Arie in `t Veld, de oprichters van de R.O.H., ook betrokken bij de oprichting van de eerste officiële lokale omroep op het eiland: de Binnenmaas Omroep Stichting. Het is de voorloper van de huidige Omroep Hoeksche Waard.
Een schatkamer aan beeld en geluid
Naast ‘de BOS’ waren er tal van andere omroepen actief, al dan niet legaal. Ze waren over het algemeen opgericht uit idealisme of rancune. Inmiddels hebben ze de strijdbijl begraven, Wat overblijft zijn de herinneringen in beeld en geluid. Je vindt ze allemaal terug in het digitale Omroepmuseum Hoeksche Waard.